HOW TO:ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

HOW TO:ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

lollitop_757_c02_2010_world_fencing_championshi_files_w02_25845795

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι  μια από τις κορυφαίες  εκδηλώσεις στην αθλητική καριέρα κάθε  ξιφομάχου αποτελούν οι αγώνες στο εξωτερικό. Σε αυτούς κάθε συμμετέχων καλείται να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του σε διοργανώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ σε μέγεθος  αλλά και επίπεδο τους τοπικούς αγώνες του εθνικού του πρωταθλήματος. Κομβικής σημασίας κρίνονται ασφαλώς οι πρώτοι αγώνες διεθνούς διοργανώσης για κάθε νεαρό αθλητή καθώς αποτελούν μια εξολοκλήρου πρωτόγνωρη εμπειρία για εκείνον. Καλό είναι λοιπόν κάθε αθλητής που σκοπεύει να αγωνίζεται και εκτός συνόρων, να είναι ενήμερος για κάποια λεπτά πρακτικά ζητήματα που αφορούν τόσο την παραμονή του στην ξένη χώρα όσο και τη διεξαγωγή των αγώνων.

                  Ιδιαίτερα καταλυτικό ρολό στην επίδοση κάθε αγωνιζομένου διαδραματίζει η προετοιμασία get-ready-to-compete-physique-contest-preparation-guide_aτου. Δεν είναι υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς πως όποιος αποτυγχάνει να προετοιμαστεί, ουσιαστικά, προετοιμάζεται να αποτύχει…  Ίσως στόχος  του πρώτου αγώνα στο εξωτερικό να μην είναι τόσο η διάκριση όσο η εμπειρία, δεν παύει όμως να χρήζει  προσεκτικής προετοιμασίας και καλού σχεδιασμού. Στις προπονήσεις που προηγούνται της αναχώρησης, ο νεαρός αθλητής καλείται να ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα που του παραθέτει ο προσωπικός του προπονητής , δίνοντας ταυτόχρονα επιπλέον προσοχή στην ασφάλεια και την αποφυγή τραυματισμών. Για αυτό το λόγο οι διατάσεις κατά την αρχή και η αποθεραπεία κατά το πέρας της προπόνησης κρίνονται απαραίτητες. Επιπλέον, δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανό ατύχημα όπως γα παράδειγμα το ποδήλατο, το τρέξιμο ή οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους καλό είναι να αποφεύγονται πριν από ένα ταξίδι.

                  Ακόμα ένα θέμα που ο νεαρός αθλητής χρειάζεται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και προσωπική ευθύνη είναι το πακετάρισμα του αθλητικού του εξοπλισμού καθώς και των πολιτικών του ρούχων. Αν και κατά κανόνα ο αριθμός των μερών διαμονής που απαιτούνται για τη συμμετοχή σε αγώνες είναι μικρός,  ο διαγωνιζόμενος πρέπει να επιλέγει προσεκτικά τα ρούχαWhats-in-Your-Bag-Practical-Tips-for-the-Equipment-Bag-from-a-Fencing-Mom-2 που θα πάρει μαζί του λαμβάνοντας υπ’ όψην του το ιδιαίτερο κλίμα της χώρας-οικοδέσποινας. Καλό είναι κατά τη διαλογή να υπάρξει προνοητικότητα ώστε να αποφευχθούν πιθανά απρόοπτα που μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη καθαρών ρούχων. Με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα πρέπει στη συνέχεια να γίνει η διαλογή του εξοπλισμού της ξιφασκίας ώστε τίποτα απαραίτητο να μην παραληφτεί καθώς και να μην αποδειχθεί ελαττωματικό.  Σε πολλές περιπτώσεις η διοργάνωση των αγώνων προγραμματίζει αυστηρό ποιοτικό έλεγχο στον εξοπλισμό των συμμετεχόντων με σκοπό να αποτρέψει δυσλειτουργίες κατά τη διεξαγωγή των αγώνων. Κατά συνέπεια όποιος αθλητής παρευρίσκεται με εξοπλισμό παλιωμένο ή αφρόντιστο κινδυνεύει να βρεθεί πρόωρα εκτός διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επιθυμητό η ετοιμασία των πραγμάτων να γίνεται αποκλειστικά από τον αγωνιζόμενο ώστε να γνωρίζει που βρίσκεται οτιδήποτε έχει πάρει μαζί του αλλά να είναι και σε θέση να το ξανά πακετάρει για την επιστροφή.

                  Όταν έρθει πλέον η στιγμή της αναχώρησης για μια εμπειρία που για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επισκιάζει οποιαδήποτε άλλη, κάθε άτομο πρέπει να δείξει μεγάλη ωριμότητα καιASU πειθαρχία. Σίγουρα ο ενθουσιασμός και η περιέργεια ωθούν και τα πιο υπάκουα άτομα σε εκρήξεις ενέργειας και κινητικότητας  αλλά κάθε νεαρός ξιφομάχος με αξιώσεις πρέπει να είναι ήρεμος και υπομονετικός. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενεργεί αυτόβουλα ούτε και να απομακρύνεται από τον υπεύθυνο  της αποστολής (προπονητή, συνοδό). Μόλις η αποστολή φτάσει στον προορισμό κάθε αθλητής πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τις χώρας (ζώνη ώρας, συνάλλαγμα). Οι ώρες που μεσολαβούν μέχρι τους αγώνες είναι κατά κύριο λόγο ώρες ξεκούρασης, προσαρμογής, περισυλλογής αλλά και διασκέδασης. Συχνά ανάμεσα σε αυτές τις ώρες ο νεοσύλλεκτος αθλητής βιώνει πρωτόγνωρα ερεθίσματα που συχνά τον ακολουθούν σε όλη του την αθλητική καριέρα. Παρόλα αυτά το μυαλό δεν πρέπει να ξεστρατίζει από το σκοπό. Τη παραμονή των αγώνων, καλό φαγητό και ύπνος από νωρίς παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια.

                  Την μέρα των αγώνων είναι λογικό η καρδιά του αθλητή να χτυπάει σε πιο γοργούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά αν το σκεφτούμε με ψυχραιμία θα ανακαλύψουμε ότι ο φόβος και το άγχος δεν έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης. Πράγματι, από όλη αυτή τη γενικότερα, πρωτόγνωρη εμπειρία για το νεαρό αθλητή, οι διαδικασία των αγώνων είναι το λιγότερο καινούριο αφού για αυτό προπονείται από τη μέρα της έναρξης της αθλητικής του πορείας. Σίγουρα το να αγωνίζεται ενάντια σε αντίπαλους για πρώτη φορά προκαλεί μια αμηχανία στον διαγωνιζόμενο αλλά ας έχει στο νου του ότι το ίδιο πέπλο μυστηρίου καλύπτει και τον ίδιο στα μάτια των αντιπάλων του οι οποίοι για εκείνον μπορούν να συμπεράνουν μόνοfencing1203-1024x795 ότι αυτός τους επιτρέπει. Τέλος ο φόβος της ήττας δεν πρέπει να επισκιάζει κανέναν «αβάφτιστο» ξιφομάχο. Άλλωστε είναι ρόλος των πρώτων ταξιδιών να μάθουν σε έναν παίχτη να μην χάνει σε διεθνείς αγώνες κάτι που δεν αποτελεί έμφυτη ικανότητα. Η εμπειρία αποτελεί το γενικότερο υπόβαθρο της επιτυχίας και για να μάθεις κάποια πράγματα πρέπει πρώτα να «πάθεις». Η στόχευση υψηλών στόχων είναι σε κάθε περίπτωση ωφέλιμη όμως ένας πρωτάρης  σε αγώνες διεθνούς κατηγορίας συχνά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τι μπορεί να στοχεύσει. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υιοθετήσει το στόχο που θα του υποδείξει ο προπονητής του ή να προσπαθήσει  να επιτύχει κάτι το οποίο δεν έγκειται σε αστάθμητους παράγοντες. Ένας τέτοιος στόχος θα μπορούσε να είναι για έναν αθλητή να αντιμετωπίσει κάθε φάση με όλη την αγωνιστικότητα που διαθέτει χωρίς να σπαταλήσει καμία.

                Η σημαντικότερη συμβουλή από όλες έχει φυλαχτεί για το τέλος και είναι η πιο απλή από όλες : Να το απολαύσετε!Olympics+Day+4+Fencing+cuzSsTkhEoTl

Πρόκειται για μια εμπειρία που έχει πολλά να προσφέρει τόσο στον τομέα τον επιδόσεων όσο και στον τομέα της προσωπικότητας. Είναι προφανές ότι ένας αθλητής που κουβαλάει την πολύτιμη εμπειρία του διεθνούς τρόπου παιξίματος κατέχει ένα ιδιαίτερο και διευρυμένο στυλ. Επίσης αισθητή γίνεται και η διαφοροποίηση σε ότι σχετίζεται με την υπευθυνότητα και την ωριμότητα ενός αθλητή πριν και μετά τους πρώτους αγώνες στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος πρόκειται για μια εμπειρία που συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές που χαρακτηρίζονται εμπειρίες ζωής. Καλό ταξίδι και καλή επιτυχία λοιπόν…!

Συγγραφέας: Ιάσονας Κοντοχρήστος

Leave a Reply