Γιατί να επιλέξω ένα άθλημα όπως την Ξιφασκία για το παιδί μου;

Γιατί να επιλέξω ένα άθλημα όπως την Ξιφασκία για το παιδί μου

Γενικά

Η άθληση για τα παιδιά σήμερα είναι ουσιαστικά το παιχνίδι μιας εποχής που οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πια χρόνος, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές. Γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς μας να ξεχνά ότι ο βασικός στόχος της άθλησης είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

Τα παιδιά ακολουθούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους ένα πιεστικό σχολικό και εξωσχολικό πρόγραμμα με μεγάλες απαιτήσεις από τα μαθήματα τους. Παράλληλα, μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά τον κατασπαταλούν μπροστά στην τηλεόραση, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Υιοθετούν έτσι το πρότυπο της καθιστικής ζωής, γεγονός που δεν συνάδει με την ηλικία τους και ταυτόχρονα υποβαθμίζουν τη φυσική κατάσταση και την υγεία τους. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη τα παιδιά να αρχίσουν να γυμνάζονται και να αθλούνται από τη νηπιακή ηλικία.

Ξιφασκία

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του αθλήματος, τόσο λίγο διαδεδομένο σε μια χώρα που είναι γνωστό ότι προτιμούν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το κολύμπι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα άθλημα όπως η Ξιφασκία πρέπει να προτιμάται ή να επιλέγεται γιατί βοηθά:

  1. Την ανάπτυξη των δυνατοτήτων ανάλυσης, σύνθεσης πληροφοριών και στρατηγικής.

Ένας ξιφομάχος ενδυναμώνει τον νου του αφού πρέπει να δημιουργήσει μια στρατηγική στον αγώνα ενώ αποκτά γρήγορα αντανακλαστικά, επειδή ο αντίπαλος μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση ανά πάσα στιγμή ή κατά την διάρκεια του αγώνα να προσαρμόσει σο παιχνίδι του αμυντικά ή επιθετικά.

Ο αθλητής Ξιφομάχος μαθαίνει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, να αναλύει τα προβλήματα και να σκέφτεται γρήγορα. Αυτό βοηθά να αναπτύξει δεξιότητες σε τομείς εκτός του αθλήματος.

  1. Το σεβασμό των κανόνων και της πειθαρχίας.

Όπως και πολλά άλλα αθλήματα (αλλά όχι όλα), η Ξιφασκία διδάσκει ένα βαθύ σεβασμό τόσο για τη νίκη, όσο και για την ήττα.

Ο βασικός κανόνας της Ξιφασκίας είναι ο «σεβασμός στον αντίπαλο».

Το άθλημα δίνει την δυνατότητα στον αθλητή να ελέγχει τα συναισθήματα του και να μην παρασύρετε από την ένταση τους, πειθαρχώντας έτσι νου και σώμα.

  1. Τα σωματικά οφέλη του αθλήματος της Ξιφασκίας.

– Μυϊκή δύναμη.

– Σωστή ανάπτυξη οστών.

– Βελτίωση καρδιαγγειακού συστήματος.

– Μείωση κινδύνων ασθενειών.

– Ανάπτυξη φυσικών σωματικών ικανοτήτων, όπως είναι η αντοχή, η δύναμη, η ταχύτητα, η ευκινησία.

– Πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

  1. Τα συναισθηματικά οφέλη του αθλήματος της Ξιφασκίας.

– Μείωση στρες και ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στη ζωή.
– Βελτίωση αυτοπειθαρχίας και υπευθυνότητας.
– Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.
– Ανάπτυξη ικανότητας καθορισμού στόχων και αντιμετώπισης της ήττας.
– Καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, του σεβασμού προς τον άλλο.
– Ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων.
– Ψυχαγωγία.

  1. Τη διαχείριση των συγκρούσεων και τη διάσπαση προσοχής

Η Ξιφασκία είναι χρήσιμη σε παιδιά με διαταραχές υπερκινητικότητας και συγκέντρωσης, διότι είναι ένα ατομικό άθλημα: ο ξιφομάχος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την επιτυχία ή την αποτυχία  έχοντας την απόλυτη και συνολική ευθύνη.

  1. Την κοινωνικοποίηση

Η Ξιφασκία είναι ένα άθλημα που απαιτεί τη συνεργασία μέσω των προπονήσεων – αγώνων με άλλους αθλητές, εξασφαλίζοντας  τον τρόπο να μάθουν να παίζουν δίκαια και να διασκεδάζουν με τους άλλους αθλητές. Ο Ξιφομάχος μπορεί επίσης να αναπτύξει μια υγιή αίσθηση του ανταγωνισμού με τους συμπαίκτες ενδυναμώνοντας τη θέληση, την αποφασιστικότητα, τη διεκδικητικότητα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Αν και είναι ένα άθλημα με δύο αθλητές, η Ξιφασκία είναι επίσης ένα ανταγωνιστικό  ομαδικό άθλημα.

Leave a Reply