Χριστουγεννιάτικη Πρόταση Βιβλίου

 

«Στην  ξιφασκία, το απλό είναι έμπνευση. Το πολύπλοκο είναι τεχνική….»

Αρτούρο Πέρεθ – Ρεβέρτε

Ο  δάσκαλoς της ξιφασκίας

Το χτύπημα των διακοσίων σκούδων ωχριούσε μπροστά στο …ιδιοφυές χτύπημα, στην τέλεια επίθεση, στο «Ιερό Δισκοπότηρο» του Δασκάλου της ξιφασκίας.

Μαδρίτη 1868.Ο αγαπημένος μου Ισπανός συγγραφέας Αρτούρο Πέρεθ– Ρεβέρτε μας μεταφέρει στην Ισπανία, την εποχή της βασίλισσας Ισαβέλλας ΙΙ.

Μέσα σ΄ένα σκηνικό σκοτεινών συνομοσιών και πολιτικών δολοπλοκιών ξεδιπλώνει την παλιά τέχνη της ξιφασκίας.Περί συμβολής, ψευδεπίθεση, ξιφισμός σε χρόνο επί ψευδεπιθέσεως, κοφτός ξιφισμός,επίθεση με ημιπροβολή, επιβεβλημένη διάζευξη….Ο Δάσκαλος, Χάϊμε Ασταρλόα, σύμβολο του παλιού κόσμου, του ιπποτισμού, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας ανακαλύπτει το μυστικό της μαθήτριάς του, της μυστηριώδους Αδέλα δε Οτέρο.Σαγηνευτική γυναίκα και δεινή ξιφομάχος,πράγμα σπάνιο και σχεδόν ανάρμοστο για την εποχή εκείνη, χρησιμοποιείται σαν πιόνι από το σωτήρά της και μέντορά της…. για να ξεπληρώσει το χρέος της!

Ένα μυθιστόρημα εποχής που σε συναρπάζει και δεν το αφήνεις από τα χέρια σου μέχρι να πέσει η αυλαία και να έρθει η κάθαρση.Ο δάσκαλος βλέποντας τον κόσμο του, τις αξίες του και όλα όσα πίστευε να καταρρέουν συνειδητοποιεί την τραγική πραγματικότητα. Μέσα απ΄αυτή τη συνειδητοποίηση της αλήθειας οδηγείται στο «Ιερό του Δισκοπότηρο».

«…..Σ΄αυτό το σημείο, στρέφουμε την πυγμή μας κατά ένα τέταρτο …..ώστε η αιχμή του ξίφους να υψωθεί όχι περισσότερο από μια δυό ίντσες…Αν εκτελεστεί καλά η κίνηση, μπορούμε να χτυπήσουμε τον αντίπαλο στο λαιμό…

…Βαθιά νύξη δευτέρας. Απόκρουση ογδόης.Νύξη στην Τετάρτη ψηλά στο βραχίονα…»

Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε

Ο δάσκαλος της ξιφασκίας

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Παρουσίαση:Μαρία Γιαννούλη

 

Leave a Reply