ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Από

Από ηλικία πέντε χρονών και πάνω, και χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:

  1. Κατηγορία Ακαδημίας (5 – 7 ετών) (μόνο σε μερικούς συλλόγους)
  2. Κατηγορία παμπαίδων – παγκορασίδων ( 8 –13 ετών)
  3. Κατηγορία εφήβων – νεανίδων (14 – 17 ετών)
  4. Κατηγορία νέων ανδρών – νέων γυναικών (18 –20)
  5. Κατηγορία ενηλίκων ( για κάθε ηλικία) (μόνο σε μερικούς συλλόγους)

Στο σύλλογο μας προπονούνται όλες οι κατηγορίες εκτός των ενηλίκων

Σε αγώνες βαθμολογούμενους συμμετέχουν αθλητές/τριες από ηλικίας 8 χρονών και άνω.


Τι χρειάζεται για να εγγραφώ (για ηλικία πάνω από 8 χρονών)

  1. 3 φωτογραφίες (ταυτότητας).
  2. Ένα πιστοποιητικό ταυτότητας ή ένα θεωρημένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής σου ταυτότητας.
  3. Στην Κάρτα Υγεία καθώς και στην Αίτηση θα πρέπει να θεωρηθεί μόνο από καρδιολόγο.
  4. Μια Αίτηση από τον σύλλογο ή μπορείς να την κατεβάσεις και από εδώ.


Γενικά

Η ξιφασκία βελτιώνει τις περισσότερες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως : την ταχύτητα, τη δύναμη, την εκρηκτικότητα και τη συνεργασία χεριών και ποδιών. Ο συνδυασμός τεχνικής και τακτικής, ασκεί το πνεύμα αυξάνοντας την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης, εξασκεί τη γρήγορη σκέψη και την απόφαση αντίδρασης για το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα από μια ποικιλία επιλογών, μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης (reflex). Έτσι χαρίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση στον ασκούμενο.
Σήμερα η ξιφασκία είναι ένα ειρηνικό και απολύτως ασφαλές άθλημα. Θεωρείται ευγενές και αυτό ίσως είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κρατήσει.


Ακαδημία Ξιφασκίας

Ο Α.Ο. «ΑΠΟΛΛΩΝ» Βριλησσίων θέλοντας να φέρει σε επαφή τα παιδιά με το άθλημα της ξιφασκίας, δημιούργησε την Ακαδημία για παιδιά ηλικίας 5 ­έως 7 ετών προτρεπόμενη από την Ελληνική Ομοσπονδίας Ξιφασκίας.
Η ανάγκη για καθημερινή άσκηση του παιδιού μπορεί να συνδεθεί με μια ιδιαίτερη δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται από την ισορροπημένη και διαρκή συμμετοχή πνεύματος και σώματος κατά την αθλητική προσπάθεια.
Το παιδί έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει τον ρυθμό και τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος εκτελώντας τις αγωνιστικές κινήσεις με ταχύτητα και τεχνική.
Η συγκέντρωση, η διατήρηση της προσοχής, η αίσθηση της παρατηρητικότητας, και η επεξεργασία των κινήσεων διευκολύνουν στην λήψη των αποφάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Τέλος η βελτίωση της αυτοπεποίθησης συντελεί στην κατάκτηση σημαντικών ατομικών προσωπικών ωφελειών από την συμμετοχή στην σπουδαία αυτή άσκηση.
Η ταχύτητα και ο συντονισμός των μελών χαρακτηρίζουν τις αγωνιστικές προσπάθειες ενώ ο αερόβιος μηχανισμός ενεργοποιείται σημαντικά για να καλύψει τη δυναμική έκφραση της τεχνικής.


Τι μου προσφέρει το άθλημα της Ξιφασκίας;

Το άθλημα της ξιφασκίας βελτιώνει τις σωματικές, πνευματικές και τεχνικές ικανότητές σας.
Ασκεί το σώμα σας μέσα από μια πρωτότυπη μορφή άσκησης και γιατί όχι αν σας αρέσει τόσο σας κάνουμε και πρωταθλητές!


Είναι ασφαλής το άθλημα της Ξιφασκίας;

Η ξιφασκία είναι από τα ασφαλέστερα αθλήματα. Οι στολές των αθλητών κατασκευάζονται από συνθετικό ανθεκτικό υλικό κέβλαρ (το υλικό που χρησιμοποιείται στις θωρακίσεις αυτοκινήτων και στην κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων) και είναι έτσι σχεδιασμένη για να επιτρέπει στον αθλητή άνεση κινήσεων και ταυτόχρονα προστασία από τυχόν τραυματισμόυς. Η μάσκα που καλύπτει το πρόσωπο διαθέτει ενισχυμένο μεταλλικό πλέγμα και fiberglass για την καλύτερη κάλυψη όλων των σημείων του κεφαλιού και του αυχένα.


Τι εξοπλισμό χρειάζομαι;

Τα υλικά που χρειάζεσαι για αρχή τα παραχωρεί ο Σύλλογος ΔΩΡΕΑΝ, έτσι ώστε να γνωρίσεις το άθλημα της ξιφασκίας, εάν εσύ θέλεις να αγοράσεις τα δικά σου τότε πρέπει να προμηθευτής: Μάσκα, Γάντι, Jacket, Παντελόνι, Επιστήθιο, Λευκές κάλτσες, Ηλέκτρική βέστα, καλώδια (σώματος και μάσκας), ειδικά παπούτσια για ξιφασκία και το Ξίφος σου.


Πόσα είδη από Ξίφη υπάρχουν;

Υπάρχουν τρία είδη και αυτά είναι:
α. Το Ξίφος Μονομαχίας ή Επέ (epιe)
Το Ξίφος Μονομαχίας ή Επέ (epιe)
β. Το Ξίφος Ασκήσεων ή Φουάλ (foil)
Το Ξίφος Ασκήσεων ή Φουάλ (foil)
γ. Η Σπάθη ή Σαμπρ (sabre).
Η Σπάθη ή Σαμπρ (sabre)


Ποίο Ξίφος χρησιμοποιεί ο Α.Ο. Απόλλων Βριλησσίων;

Την Σπάθη
Απολλων Βριλησσίων


Τι πρέπει να ξέρω για την Σπάθη;

Στη σπάθη έγκυρη επιφάνεια είναι ο κορμός του σώματος δηλαδή από τη μέση και πάνω. Η βασική του διαφορά σε σχέση με τα άλλα όπλα είναι ότι δίδεται χτύπημα και με την κόψη του σπαθιού εκτός από την πούντα. Η σπάθη έχει βάρος μικρότερο από 500 γραμ., ολικό μήκος 105 εκ. και μήκος λάμας 88 εκ. Η λάμα σχηματίζει κόψη. Ο προφυλακτήρας καλύπτει όλη την παλάμη μέχρι το σημείο που τελειώνει η λαβή.


Ποίος είναι ο αγωνιστικός χώρος ενός αθλητή της Ξιφασκίας;

Ο αγωνιστικός χώρος ενός αθλητή ξιφασκίας είναι η πίστα, μήκους 14 μέτρων και πλάτους δύο μέτρων. Η πίστα έχει μια κεντρική γραμμή, γραμμές «φύλαξης»,γραμμές«προειδοποίησης» και «ακραίες» ή «τελευταίες» γραμμές. Οι κανονισμοί διαφέρουν ανάλογα με το αν πρόκειται για ξίφος μονομαχίας, ξίφος ασκήσεων ή σπάθη.
Αγωνιστικος Χωρος Αθλητη Ξιφασκιας

Πως διεξάγεται ένας αγώνας ξιφασκίας;

Οι ξιφομάχοι χωρίζονται σε ομίλους και αγωνίζονται με όλους τους αθλητές του ομίλου που μετέχουν. Οι ξιφομάχοι έχουν έξι λεπτά για να πετύχουν πέντε κτυπήματα που απαιτούνται για να κερδίσουν τον αγώνα. Αν τελειώσει ο αγώνας και κανένας αθλητής δεν έχει πετύχει τα πέντε κτυπήματα κερδίζει ο αθλητής που έχει πετύχει τα περισσότερα. Αν το σκορ είναι ισόπαλο ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι ο ένας αθλητής να χτυπήσει πρώτος τον άλλο.
Όταν ο αριθμός των αθλητών που μετέχουν ελαττωθεί στους 16, τότε χρησιμοποιείται το σύστημα του άμεσου αποκλεισμού για να ελαττωθούν στους οκτώ φιναλίστ. Ο ξιφομάχος αποκλείεται, αφού χάσει δυο αγώνες. Οι οκτώ φιναλίστ αγωνίζονται σε αγώνες απλού αποκλεισμού για να κατακτήσουν τις ψηλές θέσεις. Στους άντρες στον άμεσο αποκλεισμό απαιτούνται 10 κτυπήματα μέσα σε χρόνο 10 λεπτών, ενώ σε αγώνες γυναικών οκτώ κτυπήματα σε ισάριθμα λεπτά.

Πως κερδίζω πόντους σε ένα αγώνα;

Τα κτυπήματα που δίνουν πόντους είναι αυτά που γίνονται με την άκρη του ξίφους καθώς πρέπει να αγγίξουν τον κορμό του σώματος. Η έγκυρη περιοχή του στόχου είναι αυτή του θώρακα που καλύπτεται από μεταλλική βέστα. Όταν η λεπίδα του αντιπάλου κτυπά τη βέστα, η πίεση έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο θέτει σε λειτουργία ένα φως και ακούγεται θόρυβος από τη μηχανή που καταγράφει τους πόντους σε κάθε κτύπημα. Το χρωματιστό φως σημαίνει ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, ενώ το λευκό φως σημαίνει ότι το κτύπημα έγινε έξω από την περιοχή του στόχου. Τη στιγμή που καταγράφεται ένα κτύπημα ο πρόεδρος-κριτής σταματάει τον αγώνα ακόμα και αν κανένα κτύπημα δεν δίνεται σαν κτύπημα εκτός στόχου.
Αν τα έγχρωμα φώτα για κάθε αθλητή ανάβουν, ο πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει ποιανού ξιφομάχου είναι έγκυρο το κτύπημα.
Η ηλεκτρονική μηχανή του σκορ για τη σπάθη είναι ακόμα στο πειραματικό στάδιο. Έτσι χρησιμοποιείται μια επιτροπή από ένα πρόεδρο – κριτή και τέσσερις βοηθητικούς κριτές που στέκονται από τις δυο πλευρές των ξιφομάχων και σηκώνουν το χέρι τους αν δουν ένα χτύπημα που έγινε στον αντίπαλο αθλητή.

Σε πέντε κτυπήματα, όταν το σκορ είναι ισοπαλία και δεν υπάρχει άλλος χρόνος στον αγώνα τους χάνουν και οι δυο ξιφομάχοι. Αυτό ονομάζεται διπλή ήττα. Αλλιώς ο ξιφομάχος που έχει κάνει πέντε κτυπήματα ή είναι επικεφαλής στον αγώνα, όταν τελειώσει ο χρόνος, κερδίζει τον αγώνα.