ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω το Σκάκι;

Από ηλικία επτά χρονών και πάνω.

Τι μου προσφέρει το Σκάκι;

Την καλλιέργεια ηθικών αξιών.
Την κοινωνική ένταξη (ομαδικότητα, μετάδοση γνώσης και εμπειρίας).
Την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης.
Τη βελτίωση των μνημονικών τους ικανοτήτων.
Την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμούς.

Τι είναι το Σκάκι;

Αν ήθελε κανείς να προσδιορίσει την ταυτότητα του Σκακιού θα έπρεπε να το παρουσιάσει σαν ένα παιχνίδι που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και να διασκεδάσουν. Θα έπρεπε επίσης να το παρουσιάσει ως άθλημα που έχει έντονα το στοιχείο του συναγωνισμού. Θα μπορούσε τέλος να του προσδώσει χαρακτηριστικά τέχνης με έντονα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία με ισχυρό κοινωνικό ενδιαφέρον και με σωματική και με παιδαγωγική επιρροή. Το σκάκι λοιπόν είναι όλα αυτά μαζί. Είναι τρόπος ζωής.

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την εγγραφή μου;

α. Δύο (2) φωτογραφίες.

β. Ένα πιστοποιητικό γεννήσεως ή επικυρωμένη φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

γ. Μια ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο ότι επιτρέπεται να συμμετέχω στο άθλημα του σκάκι.

δ. Μία αίτηση

Πως παίζεται το Σκάκι;

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από δύο παίκτες. Ο ένας από τους παίχτες έχει τα λευκά πιόνια και ο άλλος τα μαύρα. Κάθε παίχτης έχει δεκαέξι πιόνια στην αρχή του παιχνιδιού: Έναν Βασιλιά, μια Βασίλισσα, δύο Πύργους, δύο Αξιωματικούς, δύο Ίππους και οκτώ πιόνια.
Το παιχνίδι παίζεται στη σκακιέρα, έναν πίνακα 8Χ8 με 64 τετράγωνα που εναλλάσσονται σε ανοιχτό (λευκά) και σκούρο (μαύρα) χρωματισμό. Η σκακιέρα τοποθετείται κατά τρόπον ώστε στην κάτω αριστερή γωνία να υπάρχει μαύρο τετράγωνο. Για να διευκολυνθεί η σημείωση του παιχνιδιού, κάθε τετράγωνο ορίζεται από τις συντεταγμένες του, που είναι οι συνδυασμοί των γραμμάτων α-θ (a-h για το αγγλικό αλφάβητο) και των αριθμών 1-8. Στην τοποθέτηση των συντεταγμένων, το κάτω αριστερά τετράγωνο είναι το α1 και το πάνω αριστερά το α8.

Υπάρχει περίπτωση μια παρτίδα Σκάκι να καταλήξει ισόπαλη;

Ναι και φυσικά υπάρχει και αυτές είναι:

α. πατ. Η παρτίδα λήγει αμέσως ισόπαλη.
β. Η παρτίδα είναι ισόπαλη όταν προκύψει ένα από τα εξής φινάλε:
     Βασιλιάς εναντίον Βασιλιά
     Βασιλιάς εναντίον Βασιλιά και Αξιωματικού ή Ίππου μόνο.
     Βασιλιάς και Αξιωματικός εναντίον Βασιλιά και Αξιωματικού.
     Βασιλιάς και Αξιωματικός εναντίον Βασιλιά και Ίππου.
     Βασιλιάς και Ίππος εναντίον Βασιλιά και Ίππου.
γ. Η παρτίδα είναι ισόπαλη μετά από αίτημα του παίκτη που έχει την κίνηση όταν για τρίτη φορά η ίδια ακριβώς θέση πρόκειται να εμφανισθεί ή μόλις εμφανίσθηκε με τον ίδιο παίκτη να έχει την κίνηση κάθε φορά.
Η θέση θεωρείται η ίδια αν κομμάτια ιδίου είδους και χρώματος κατέχουν τα ίδια τετράγωνα και αν όλες οι δυνατές κινήσεις όλων των κομματιών είναι οι ίδιες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του ροκέ ή του παρσίματος ενός πιονιού “αν πασαν”.
δ. Η παρτίδα είναι ισόπαλη όταν ο παίκτης που έχει την κίνηση το ζητήσει, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 50 διαδοχικές κινήσεις από κάθε πλευρά χωρίς το πάρσιμο κανενός κομματιού ούτε την κίνηση οποιουδήποτε πιονιού.  

Ποιοι είναι οι κανόνες σε ένα αγώνα Σκάκι και που μπορώ να τις βρω;

Οι Κανόνες του Σκακιού της FIDE ρυθμίζουν το παιχνίδι επί της σκακιέρας.

Η επίσημη έκδοση των Κανόνων του Σκακιού περιλαμβάνεται στο αγγλικό κείμενο, που εγκρίθηκε στο 75ο Συνέδριο της FIDE στην Καλβιά της Μαγιόρκα (Ισπανία) τον Οκτώβριο του 2004 και τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2005.

Μπορείτε να τους κατεβάσετε στα ελληνικά από εδώ ή στα αγγλικά από εδώ.